facebook twitter
  projects news about locations contact  
 
   

Chapel Allerton Hospital Mural

located at Chapel Allerton Hospital, Leeds, West Yorkshire, England

 

 

 
Project Scope

Heritage mural with curved wave structure. Size approx 28ft x 5ft.

 

Overview

We wanted to reflect the true nature of Chapel Allerton hospital - a place where people who had suffered with the loss of a limb were helped and treated with skill, the advance of new prosthetic technology, but also in a happy and positive environment. To help achieve this we designed the overall shape in a curved waveform to represent movement. We created a colourful floral background and borders with childlike title text running at the top and bottom to emphasize the contrast between the war injuries of soldiers in the early years to the treatment of men, women and especially children now.

 

We designed the mural so that it is viewed from left to right in chronological order, with each of the three main strands of the hospital's history, Medical, Social and Structural, taking up one third of the mural's height. The historical text is split into 4 vertical strips, which also contain a visual key, and captions for all the photos.

 

 

Client Comment

“Uniquely among the Leeds hospitals, Chapel Allerton’s history was rooted in links with the armed services, which survive to the present day. It was indeed an epic story of an institution created from scratch at short notice to meet the needs of a terrible period of our national history. For thousands of Yorkshire servicemen horribly maimed in the trenches of the First World War, the hospital was literally their only real hope of returning to a semblance of normal life, thanks to artificial limbs.

 

It was important to convey the affection in which the old hospital site was held, and at the same time celebrate the benefits of moving to a new purpose-built hospital nearby. A lively, informal style, with a wave design following the hospital’s chronology, was developed, purpose designed to fit into a busy corridor in the new building. Its public debut was at the official opening of the new hospital by HRH The Duchess of Kent, where it drew many admirers. It is now an established and popular hospital landmark.”

 

Andrew Bannister, Public Relations Manager

© Hospital Art Studio part of Woodgate Studios Limited